godina

 TRAJANJA REKONSTRUKCIJE

godina

PRIPREMA I PROVEDBA PROJEKTA

godina

OD IZGRADNJE DVORCA

REGIONALNI PROJEKT UZ POTPORU IZ CIJELE HRVATSKE

Realizacijom ovog projekta stvoren je okvir za projekte i investicije koje se od 2008. godine provode širom sjeverozapadne Hrvatske, ali i šire – u Republici Hrvatskoj, Jugoistočnoj Europi i Europskoj uniji. Uz glavni ured REGEA-e i edukacijski centar, posebno mjesto ima i poduzetnički inkubator na raspolaganju start-up tvrtkama koje žele biti aktivne u području održivog razvitka i energetske učinkovitosti.

Uz financijsku potporu EU putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a koristeći znanje REGEA-e, Krapinsko – zagorska županija još je tijekom 2012. godine izradila potrebnu tehničku dokumentaciju za obnovu objekta ruševnog i napuštenog dvorca Bračak. Bio je to početak priče o Energetskom centru Bračak. Konačan prijedlog Vladi Republike Hrvatske za financiranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržalo je čak 10 županija Republike Hrvatske – Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija, sve hrvatske energetske agencije te niz suradničkih institucija iz Hrvatske i inozemstva.

BRAČAK – DVORAC KAO OGLEDNI PROJEKT ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Tijekom energetske obnove, kojoj je prethodila statička rekonstrukcija, postavljena je toplinska izolacija od kamene vune debljine 20-30 cm na vanjske zidove s unutarnje strane zidova, zatim u potkrovlju debljine 30 cm, u podove u podrumu od ekstrudiranog polistirena (XPS-a) debljine 12 cm te zidove u tlu čime je obuhvaćena kompletna ovojnica grijanog prostora zgrade. Specifičnost izolacije vanjskih zidova je to što je postavljena s unutarnje strane zidova sa ugrađenom aktivnom parnom branom koja omogućava isušivanje zidova prema unutra, a sve u svrhu očuvanja izvornog izgleda zgrade. Obnova građevine obuhvatila je i potpunu rekonstrukciju pročelja, rekonstrukciju oslika te arhitektonske plastike. Ugrađena je energetski učinkovita vanjska stolarija, drvena, dvostruka, sa unutarnjim krilom ostakljenim IZO staklom debljine 24 mm sa Low-E premazom te punjenim inertnim plinom argonom. Koeficijent prolaska topline stakla iznosi 1,1 W/m2K, dok je ukupni koeficijent prolaska topline prozora <1,4 W/m2K.  Rekonstrukcija interijera obuhvatila je oslik u prostoru stubišta. Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine. Ugrađen je kotao za grijanje na pelete nominalnog učina 80 kW te stupnjem iskoristivosti kod nominalnog učina do 94,9%, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje instalirane snage 95,2 kW, visokoučinkovita ventilacija sa povratom topline, mikrokogeneracija na plin električne snage 6 kW te toplinske snage 14,9 kW za zagrijavanje potrošne tople vode, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom te služi za očitanje potrošnje energenata i vode po pojedinim korisnicima, visokoučinkovita LED rasvjeta koja čini gotovo 50% svih ugrađenih rasvjetnih tijela, dok je druga polovica visokoučinkovita fluo T5 rasvjeta, srednje brza punionica za dva električna automobila snage 2×22 kW te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija. Dvorac Bračak je iz prvotnog energetskog razreda E prešao u energetske razrede B i C ovisno o zoni pojedine namjene koristeći pri tome 88% udjela obnovljivih izvora energije za svoj rad.  Energetska ušteda na godišnjoj razini iznosi 70% potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na prvotno stanje.

REKONSTRUKCIJA DVORCA

Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstveni je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Tijekom obnove zgrade postavljena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom s unutarnje strane obodnih zidova. Obnova građevine obuhvatila je i potpunu rekonstrukciju pročelja, rekonstrukciju oslika te arhitektonske plastike. Rekonstrukcija interijera obuhvatila je oslik u prostoru stubišta.

 

Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstveni je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Tijekom obnove zgrade postavljena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom s unutarnje strane obodnih zidova. Obnova građevine obuhvatila je i potpunu rekonstrukciju pročelja, rekonstrukciju oslika te arhitektonske plastike. Rekonstrukcija interijera obuhvatila je oslik u prostoru stubišta.

 

Kao primjer najbolje prakse, Energetski centar Bračak otvara vrata razvoju poslovne infrastrukture i ojačavanju kapaciteta hrvatskih energetskih agencija u svrhu energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Razvojem energetskih projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj i Europi ostvaruje se institucionalna i nacionalna konkurentnost, a posebno mjesto u korištenju objekta ima poduzetnički inkubator za nove tvrtke na području energetske učinkovitosti.

 

POVIJEST DVORCA BRAČAK

Dvorac Bračak gradi obitelj Kulmer 1889. godine na zaravni brežuljka koji se uzdiže sa sjeverne strane rijeke Krapina i novosagrađene željezničke pruge Zagreb-Budimpešta. Za grofa Milana Kulmera ova je pruga bila presudna kod donošenja oduke o kupnji posjeda Bračak i izgradnji novog dvorca na mjestu stare kurije, oštećene u potresu 1880. godine. Iste godine kada je sagrađen dvorac, formiran je i perivoj koji okružuje dvorac i prekriva cijelu južnu padinu brežuljka.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, tadašnji vlasnik dvorca, slikar Ferdinand Kulmer (unuk Milana Kulmera) poklanja dvorac za bolnicu te je od 1947. godine ovdje započela s radom Dječja bolnica za plućne bolesti. Adaptacija dvorca za bolnicu predstavlja treću fazu u građevnom razvoju dvorca jer je prvobitna prostorna organizacija izmijenjena u svrhu prilagodbe bolničkim potrebama. Izmjene su obuhvatile uklanjanje nekih izvornih zidova i uvođenja novih pregradnih zidova, formiranje uzdužnog hodnika koji postaje glavnom komunikacijskom jezgrom iz koje se pristupa svim prostorijama uključujući i stubište, nastajanje novih prozora, formiranje sanitarnih i drugih pomoćnih prostorija.

Nakon izgradnje nove bolnice na susjednom brežuljku 2007. godine, dvorac Bračak gubi bolničku funkciju biva napušten, ispražnjen te ostavljen propadanju unatoč činjenici da je zaštićen kao kulturno dobro. REGEA priprema projekt rekonstrukcije od 2011., a 2015. godine Krapinsko-zagorska županija započinje radove na cjelovitoj obnovi i revitalizaciji dvorca Bračak te njegovoj pretvorbi u Energetski centar Bračak. Njegova nova namjena dokaz je kako se dvorcu može dati novi život koristeći suvremenu tehnologiju 21. stoljeća.

DOGAĐANJA

Planirate važan poslovni sastanak, konferenciju, stručni skup, događanje? Energetski centar Bračak svojom infrastrukturom omogućuje sve to.

ENERGETSKI CENTAR BRAČAK
Scroll to Top